EKONOMİ 25.01.2025 11:59:37 469 0

2024'te 12 milyar dolarlık 'serbest' ihracat

2024'te 12 milyar dolarlık 'serbest' ihracat

2024

Ticaret Bakanlığı'na bağlı 19 Serbest Bölgede, 2024 yılında 12 Milyar Dolar ihracat yapılarak 4,1 milyar dolar dış ticaret fazlası elde edildi.

ANKARA (İGFA) - Katma değerli üretim ve ihracatın merkezleri olan Ticaret Bakanlığı'na bağlı serbest bölgeler, Türkiye'nin üretim kapasitesine, istihdam imkanlarına ve dış ticaret performansına güç katmaya kararlılıkla devam ediyor. 2024 yılında toplam ihracat 12 milyar dolar olurken, serbest bölgelerimizin ithalatı 2023 yılına göre yüzde 14,8 oranında düşüş göstererek 7,9 milyar dolar olarak gerçekleştirildi.

Bu gelişmeler kapsamına Ticaret Bakanlığı'na bağlı serbest bölgelerin dış ticaret fazlası 2023’teki 3,2 milyar dolar seviyesinden 2024 yılında 4,1 milyar dolara yükselirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 152’ye yükselerek, serbest bölgelerimizin uluslararası ticaretteki rekabetçi gücünü bir kez daha teyit etti. 

Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan verilere göre orta-ileri (yüzde 47,7) ve yüksek (yüzde 8,3) teknoloji sınıflarına giren malların ihracattaki payı, 2023'teki yüzde 52,37'den 2024 yılında yüzde 56’ya yükselirken, 2024 yılında serbest bölgelerdeki satışlar içerisinde ihracatın payı ise 2023 yılındaki yüzde 71 seviyesinden 2024’te yüzde 74’e yükseldi.

2024 yıl sonu itibarıyla, 524’ü yabancı olmak üzere toplam 2 bin 91 firmanın faaliyet gösterdiği serbest bölgelerimizde istihdam 96 bin 436 kişiye ulaştı.

Ticaret Bakanlığı'na bağlı serbest bölgeler, sadece dış ticarete değil, yüksek teknoloji odaklı üretime ve istihdama da güç verirken, katma değer üreten bu bölgeler, Türkiye’yi küresel ekonomide daha güçlü bir konuma taşıdığı gözlendi. Serbest Bölgeleri daha da güçlendirmek, ülkenin kilit ihracat üsleri haline getirmek üzere çalışmaların 2025 yılında da devam edeceği kaydedildi.
 

Haber Kaynak : İGFA

CHP'li Belediye Başkanları Edirne'de Buluştu

Milletvekili Alkayış: Cumhurbaşkanımız, Adıyaman için güven ve umut kaynağıdır!

Malezya'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a fahri doktora beratı

Selami Kuzu Yeniden Refah Partisi Havsa İlçe Başkanı Olarak Atandı

Başkan Ergin, Özgür Özel'e Ayvalık çalışmalarını anlattı

'Bahçeli hastaneye kaldırıldı' iddialarına Özel Kalem açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yaralar tam iyileşene kadar ödün vermeyeceğiz

İstanbul'da 'en etkili ilaç' polemiği

Erdoğan: Sapkınlıkla mücadeleye taviz yok!

AK Parti Edirne Kadın Kollarında Bayrak Değişimi

Bakan Abdulkadir Uraloğlu: "Bizim İşimiz Hizmet"

Başkanvekili: Yargıya müdahale etmekten vazgeçin

Tokat'ın tarım ve turizmine DOKAP desteği

MGK Genel Sekreteri Külliye'de

Makak'tan Akın'a Sert Eleştiri


Eskişehir Tepebaşı Belediyesini Uyarıyoruz

Eskişehir'in Tanınmış İsmi HÜSEYİN FIRINCIOĞLU Hayatını Kaybetti

“6 Yıldır Yalan Söylüyorsunuz!” Ömer Çolak’tan İmamoğlu’na Sert Tepki

Şiddet Mağduru Kadın Habersiz Hastaneden Ayrıldı

Engelli Toruna Şiddet İddiası

CHP'li Belediye Başkanları Edirne'de Buluştu

Trakya Üniversitesi ile İşkur arasında istihdam protokolü imzalandı

Ayşenaz’a Rozetini Taktı. Begüm’den 17 Yıl Sonraya Söz Aldı

Çobanoğlu’ndan Vakf Üyelerine Teşekkür Plaketi

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneğin'den Kaymakam Fatih ÜRKMEZER’e Ziyaret

Teleferik otoparkı gün sayıyor

Karayün’den Berat Kandili Mesajı

Berat Kandilimiz Mübarek Olsun!

Can Aksoy, 100 günün Hesabını Veriyor…

15 Temmuz Federasyonu Mazbata Töreni: İstanbul’da Görevler Devredildi

Trakya Üniversitesi ve İŞKUR Arasında Öğrenciler İçin İstihdam Protokolü

Kaymakam Hersanlıoğlu'ndan Vatandaşa Açık Hat Hizmeti

İzsiz’den Vefa ve Birlik Vurgusu…

Karla Etkin Mücadelede Sosyal ve Sağlık Hizmetleri

Erdoğan, Endonezya’da Resmi Törenle Karşılandı

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.