26.12.2017 15:41:52

Doç. Dr. Havva ALTUNÇUL

 YENİ YIL YENİ UMUTLAR VE SORUNLAR


Değerli dostlar yeni yıla girmeye sayılı günler kaldı. Basın aracılığı ile gündemi takip etmekteyim hepiniz gibi. Bilgiye ulaşmanın çok kolay olduğunu vurguladığımız son günlerde gerçeğe ulaşmak gerçekten kolay mı? Bilgi kirliliği hat safhada olmasından kaynaklı olsa gerek sapla saman bir birine karışmış durumda. Her kesin kafası her gün biraz daha karışıyor. Bu bilgi akışı içinden gerçeğe nasıl ulaşacağız. Gerçeği bilmek hepimizin hakkı ama ulaşmak içinde emek vermek gerekiyor. O tarafı tutan basın, bu tarafı tutan basın, tarafsız basın. Bir anda insanların bilgilenme hakkına hizmet eden basını bile üçe ayırmak mümkün oldu. Buradan “taraf tutmak” ve “tarafsız olmak” ifadelerinin anlamına göz atmak istiyorum. Türkçe Deyimler Sözlüğünde “Bir yanı desteklemek, yan çıkmak” olarak açıklanmaktadır. Bir yanı desteklemek, yan çıkmak kötü bir eylem mi? Elbette değil. Hepimiz durum ve koşullara göre bir tarafa destek veririz. Ancak bu desteği gerçekleri gizlemek ve saklamak, çarpıtmak, birilerine veya kendine menfaat kazandırmak için, daha doğrusu samimi duygu ve düşüncelerinle değil de menfaat üzerine kurgulamak yanlış. Elbette hepimiz tarafız ama tarafımızın gerçekten yana olması gerekiyor. Tarafsız olmak ise “taraf tutmama, yansız kalma, belli bir zaman ve mekânda belirlenmiş tutum ve düşünceler arasında tercih yapmama hali”. 

Benim kanaatime göre bazı meslek sahiplerinin taraf tutma ve tarafsızlık konusunda diğerlerine göre daha hassas ve dikkatli davranması gerekir. Mutlaka her kesin şahsi görüşleri vardır ve yaşam tarzını bunlar belirler. Ancak bilim insanlarının, hukukçuların, bilirkişilerin ve gazetecilerin mutlak tarafsızlık içinde işlerini yapması gereklidir. Çünkü bu meslek grupları gerçeği arayanlardır. Gerçek ise tarafa göre değişkenlik göstermeyeceği için hiçbir etkinin altında kalmadan gerçeğe doğru hareket etmek zorunluluğu vardır. Adalet, güven, doğruluk, dürüst olma gibi insanı insan yapan değerler tarafsızlıktan geçer. 

Yeni yıl hem ülkemiz hem de dünya için, eskilerin üzerine yeni çok sayıda sorunlarla birlikte gelmekte. Çözüm için; insanların gerçeğe ulaşma hakkı adına tüm insanları tarafsız olmaya ve gerçeğin peşinden gitmeye davet ediyorum.

Değerli dostlarım, yeni yıldatarafsızlığın aile içinden başlayarak dalga dalga toplumun her katmanına dağılmasını temenni ediyor, hepiniz için yeni yılda sağlık, mutluluk, huzur ve barış diliyorum.
Havva Altunçul

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.