15.06.2023 15:07:00

Hacı Beytullah MUTLU

Yabancı Dil Eğitiminde Hafıza ve Öğrenme İpuçları Nelerdir?

 

Eğitim yoluyla yabancı dil öğrenmek için, öğrenme deneyiminizden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak beceri ve yeteneklere ihtiyacınız olacaktır. Çoğu yabancı dil öğrenmede yapı değiştirirken, temel öğrenme becerilerine sahip olmak her zaman geçerlidir. Öğrenmeden en iyi şekilde yararlanmak için önce öğrenme kavramını öğrenmeniz gerekir. Bu, uyaran ve tepki kavramlarına ilerlemenize yardımcı olacaktır.

İnsanın öğrenme yeteneğinin ardındaki altın kurallardan biri, öğrenme kalıplarımızı ve davranışlarımızı her zaman değiştirme yeteneğine sahip olmamızdır. Bunu aklınızda tutun ve uzun bir yol kat edeceksiniz. Ayrıca önümüze çıkan yeni durumlara alışma yeteneğine de sahibiz. Uyum sağlamaya ek olarak sahip olduğumuz avantajlardan biri, çocukluk deneyimlerimizi hatırlama veya hatırlama yeteneğidir. Çoğumuz bu yeteneğe sahibiz. Bu kilit noktadır. Çoğu öğrenme kursunda, çocukluktaki öğrenme deneyimlerinizden yararlanır ve yapılandırılmış bir kalıba uyması için bunları yeni öğrenmenizle değiştirirsiniz. Örneğin yürümeyi öğrendiğiniz ilk gün, yıllar içinde değiştirdiğiniz ve artık daha sağlam yürüdüğünüz öğrenme sürecinin başlangıcıdır.

İnsanlar olarak sahip olduğumuz en karmaşık davranışlardan biri dilimizdir. Dil, akıl yürütmeyi ve düşünme yeteneğimizi içerir. Aslında, muhakeme ve düşünme yeteneklerimiz yalnızca öğrenme ve bilgiyi hafızamızda tutma sürecimize bağlıdır. Kanıtlanmış en etkili öğrenme yollarından biri, sorunları tartmak için psikolojik analizi kullanma becerimizdir. Psikoloji öğrenimi, zihnin yapısı ve tutma ve uyum sağlama yeteneği içindeki kesin alanlarda tespit edilen rollere ilişkin önemli bir görüşe sahiptir. Tutumlar ve nasıl oluştukları, kişinin tutumunun ve öğrenilen inançlarının karmaşıklığına bağlı olarak not edilir ve izlenir. Benzer şekilde kişilik özellikleri, kısmen insan yeteneklerinin öğrenme süreçlerinde sonuçlanan özellikleri temsil ettiği için incelenir ve not edilir.

O zaman başlangıcımız veya kavramlarımız var. Kavramlar, öğrenmedeki süreçlerin varsayımına veya önerilerine ve davranışları uyarlama ve değiştirme yeteneğimize dayanır. Günlük olarak, hafızada depolanan bilgileri öğrenir ve işleriz. Günlük öğrenimimizden teşvik ettiğimiz aranan davranışlara sahibiz. Bazen eleştirdiğimiz davranışlarımıza aldırış etmez hatta azarlarız. Tüm bunlar, ya iyi davranışlarımız için ödüllendirildiğimizi varsaymaktan gelir. Ayrıca, kötü davranışlarımızın sonuçlarını da topluyoruz. Genellikle kötü davranışları cezalandırmanın kalıpları değiştirmemize ve iyi davranışlar geliştirmeye başlamamıza yardımcı olacağına inanırız.

Hatırlanması gereken önemli noktalar:

Öğrenme kavramlarıyla ilişki kurmanıza yardımcı olan bir yapınız var. Yabancı dilleri daha kolay öğrenmenize yardımcı olacak kilit noktalar, tutum ve davranışlarınızı seçtiğiniz herhangi bir öğrenme tarzına uyacak şekilde uyarlama yeteneğine sahip olduğunuzu unutmamaktır. Bu, derslerde veya size yabancı dil eğitimi veren programlarda öne geçmenizi kolaylaştıracaktır. Yabancı dil öğrenmede size fayda sağlayacak hangi yeteneklere sahip olduğunuzu ve geliştirebileceğinizi zihninize aşılamak için az önce okuduklarınızı gözden geçirmek için biraz zaman ayırın. Çocuklukta öğrendiklerinizi gözden geçirip bugünkü durumunuza uyguladığınızda, bellek bilgileri daha kolay tutar. Eğitim yoluyla yabancı dil öğrenmenizi engelleyebilecek şüpheleri, korkuları veya endişe alanlarını ortadan kaldırabilmeniz için öğrendiğiniz dersleri, inançlarınızı vb. gözden geçirmek için zaman ayırın.


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.