13.11.2023 09:29:00

Prof. Dr. Ahmet MARANKİ

 

 

Türkiye, TDT içindeki faaliyetlerini kuvvetlendirmelidir..!

 

TDT’nin “21. yüzyılın ‘Türk Yüzyılı’ ve “Türk Devri” konseptiyle yaptığı onuncu toplantı; merhum Azerbaycanlı şair Bahtiyar Vahapzade’nin ‘Avrupa’nın kuyruğu olmak yerine Türk dünyasının başı olmak lazımdır’ sözünü doğrularcasına TDT, 14 yılda yaklaşık 5 milyon kilometrekare toprağa sahip üye ülkeleriyle Türk dünyasının jeopolitik konumunu güçlendiren uluslararası bir teşkilat haline geldi!

 

Türkiye, dünyada soydaş ve dindaşlarının olduğu bölgelerde TDT’da etkinliğini kaybetmeyecek acil eylem planı hazırlamalıdır.!

Orta Asya’da Türk devletleri Çin ve Rusya’nın ve diğer güney Pasifik ülkelerinin yer aldığı bölgede çok sıcak anlık gelişmeler yaşanıyor..!

 

Türkiye’de bölgedeki gücünü kaybedebilir!

 

Türkiye her ne kadar başkanlık sistemine geçildi ise de konusunda uzman liyakatli ve ehliyetli bölgeyi bilen milli ve yerli duruşu gösteremeyen kadrolarıyla son yıllarda kaybetmeye başladığı gücünü yeni kadrolarla ihdas ederek acilen bölgeden hakim unsur, yol gösterici ve kendisinde bulunan bilhassa Savunma Sanayi başta olmak üzere caydırıcı bir takım güçleri ile bölgede giderek azalmakta olan “Türkiyesiz olmaz” fikrine tekrar hayata geçirmek zaruridir, elzemdir, katidir..!

Türk dünyasına adanmış hizmet yılları!

 

 SSRI-Sovyetler Birliği’nin yıkılışının arifesinde 1993 yılından 2008 yılına TC devleti adına diplomatik statüde başta Azerbaycan olmakla bölgenin yeniden yapılanması, kalkınma programları, planlı ekonomiden pazar ekonomisine geçişle ilgili kanunlar, milli meclisten geçirilen adaptasyon uygulamaları ve üniversitelerin pazar ekonomisi bölümlerine kurup milli meclislerinde danışmanlık yapmış birisi gibi bu satırlarda onlarca yazı yazmama rağmen maalesef o hedeflenen sonuca bir türlü ülkelerin içindeki kripto düşmanlar Türk olmayanlar sebebiyle bir türlü ulaşılamamaktadır..!

 

Türk olmayanların; “Türk devri”ne hiçbir katkıları da olmayacaktır!

 

Son olarak da Azerbaycan’da Karabağ’ın azad olması yanında ve Zengezur otoyol, demir yolu ve petrol boru hattının doğuyla batı birleştirme noktasında nihai hedeflere ulaşılmaması bölgede huzursuzluğun devamını ve diğer ülkelerin müdahalelerini kolaylaştırmaktadır..!

 

Ben bu yazımla tarihe bir kere daha kayıt düşüyorum!

 İsrail-Filistin çatışması!

 

Soykırım seviyesine ulaşan vahşetin dünyayı abluka altına aldığı bir dönemde dünya dilsiz şeytan olmaya devam ediyor ..!

Diplomatik hamlelerin peş peşe geldiği karanlık dünyamızda sayın TDT ve TC Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı ve yetkililere ömrünün son 30 yılına Türk dünyasına hasretmiş diplomatik statüde Birleşmiş Milletler’de görev yapmış şecereleri oğuz neslinden bir TC evladı gibi bir kere daha mutlaka gereği yapılması noktasında  aşağıdaki bilgilerimi paylaşıyorum..!

 

Büyük fırsatlar kaçırılmaktadır..!

 

TDT onuncu zirvesinde bölgedeki en büyük problemlerden biri olan hem Rusya-Ukrayna, İsrail -Filistin çatışmalarının hiçbirine yaptırım uygulanmaması gündeme getirilmeden sadece TDT tarafından kınanması yanında hem Ukrayna’ya hem de İsrail’e batılı müttefiklerinin savaş gemisi, askeri mühimmat yanında destekleyici açıklamaları ve bölge ziyaretleri TDT ve Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanının yaptığı açıklamaları gölgede bırakmıştır..! 

 

Bunun sonucunda da bölge devletlerinde umutsuzluk yanında yeni arayışlar oluşmuş ABD ve batı diplomatik atağa geçmiştir..!

 1- ABD ve Avrupa Birliği Başkanlığı adıyla Almanya’nın girişimiyle Almanya-Orta Asya Zirvesi düzenlendi. 

2- Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un ev sahipliğinde düzenlenen zirvede Orta Asya ülkeleriyle Almanya arasında işbirliğinin güçlendirilmesi iradesi ortaya kondu.

3- 13 Ekim 2023’te ise Rusya Başkanı Putin’in de katıldığı, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te BDT Zirvesi düzenlendi.

4- Yakın günlerde yani 1-2 Kasım tarihlerinde Fransa lideri Emmanuel Macron, Özbekistan ve Kazakistan’a resmi bir ziyarette bulundu. 

Yukarıda TDT onuncu zirvesinin yapıldığı günlerin önünde ve arkasında, başta ABD ve batılı ülkeler yanında Rusya ve Çin’in bölgede yaptığı faaliyetler Türkiye açısından çok önemlidir..!

Tabii bunu söylerken Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve TDT ülkeleri ile son gündemdeki Türk Devri konseptine gerçekten sahip çıkma noktasında bir kararlılık göstermeleri zaruridir, elzemdir, katidir..!

 

Dolayısıyla dünyayı idare eden askeri ve ekonomik sahada büyük güçlerin son zamanlar Orta Asya’ya olan yoğun ilgisi dikkatlerden kaçmazken, Astana’da yapılan zirvede Türk ülkelerinin kendi içlerinde, ‘bir aile ortamında’ aldıkları kararlar çok daha fazla önem arz etmeli ve devletler samimi olarak bunun takipçisi olmalıdır!

 

Bu bağlamda; güvenlikten, ekonomiye, kültürden, siyasal bütünleşmeğe doğru 2040 Vizyon belgesinde üzerinde durulan hususlar çerçevesinde ivedilikle icraata geçilmesi TDT ve TC Devleti’nin kararlılık göstermesi TDT’nin geleceğini hem dünya üzerinde hem de bölgedeki geleceğini belirleyecektir..!

Devam edecek..!

WhatsApp bilgi ve ihbar hattı: 0 530 200 00 96

 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.