8.11.2023 14:33:00

Prof. Dr. Ahmet MARANKİ

 

Türk Devri-Aksakallar Şûrası ve Filistin!

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Kasım-Jomart Tokayev’in ev sahipliğinde 3 Kasım 2023 tarihinde, Kazakistan’ın başkenti Astana’da “TÜRK DEVRİ” konsepti ile düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Onuncu Zirvesine, Azerbaycan, Kırgızistan Türkiye, Özbekistan, Türkmenistan, cumhurbaşkanları yanında; Milli Keneşinin Halk Maslahatı Başkanı Sayın Gurbanguly Berdimuhamedov, Macaristan Başbakanı, TDT Genel Sekreteri, TDT Aksakallar Konseyi üyeleri ve Türk İşbirliği Teşkilatları Başkanları da Zirve’de yer aldılar.

Teşkilatın Zirve toplantısının sonunda Devlet Başkanları, TDT Onuncu Bildirisini imzaladılar. Liderler ayrıca bir sonraki Zirvenin 2024 yılında Kırgızistan’da düzenlenmesini kararlaştırdılar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada:

Türk Devri’ni Türkiye ile devam ettirmeyi ve Türk dünyasının dünyanın yükselen gücü olmasını hedefliyor” diyerek başladı konuşmada temennilerinde ortaya koyarak; “Türk devletlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Türk Dünyası Teşkilatı (TDT) her geçen gün daha çok güçlenerek adını yükseltiyor. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın üye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Macaristan ve Türkmenistan’ın gözlemci ülkeler olduğu bir teşkilatlanma doğru bir adımdır..!”

TDT liderleri “Türk Devri” için bir arada!

“Türk Devri”nin önemi!

“21. yüzyılın ‘Türk Yüzyılı’ merhum Azerbaycanlı şair Bahtiyar Vahapzade’nin ‘Avrupa’nın kuyruğu olmak yerine Türk dünyasının başı olmak lazımdır’ felsefesi ve düşüncesinin, “Türk Devri” kavramının tam açıklaması olduğudur!

İsrail-Filistin çatışması!

İsrail -Filistin çatışmalarına yönelik öncelikle “ateşkes ve barışa yönelik adil kararlar alarak” bölgede etkin rol oynamanın, dünyada barışa katkı yapma noktasında önemli bir katkı sağlayacaktır..!

Türkiye, dünyada Soydaş ve dindaşlarının olduğu bölgelerde TDT’de etkinliğini kaybetmeyecek acil eylem planı hazırlamalıdır.!

TDT’de şu anda aktif olarak  tek başkanlık sadece Aksakallar Şûrası” başkanlığı olarak Türkiye’dedir.!

Aksakallar şûrası başkanlığını yürüten Türkiye’de bugüne kadar gözle görülen yapılan aktif bir eylem planı olmamıştır!

Aksakallar Şûrası başkanı açıklama yapmalıdır..!

Son İsrail Filistin meselesinde Türk devletlerinin kültür yapısında ve halk üzerinde çok etkili olan aksakalların sözcüsü durumundaki Türkiye başkanlığında Türkiye cumhuriyeti cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar yanında başkanlığını yürüttüğümüz “Aksakallar şûrası başkanı” olarak mutlaka barışa yönelik kalıcı ve yapıcı adamlarla ilgili açıklama yapılmalıdır..!

15 yıla yakın TC adına Birleşmiş Milletler’de UNDP- UNV gibi pek çok kalkınma programlarını yöneten,

(Türk dünyası ve başta Azerbaycan olmakla) 

Bu bölgelerde devlet programları, üniversitelerde planlı ekonomiden pazar ekonomisine geçişle ilgili ders programları hazırlayan, milli meclisten geçirip kanunlaştırarak ülkenin programlarının hazırlanıp ders kitaplarının yazılıp 3000’e yakın talebe yetiştiren; ömrünü en önemli kısmını Türk dünyasında çok önemli projelere imza atarak yaşayan biri olarak Türk dünyasında “aksakallar-aksaçlılar” çok önemli olup  devlet ve halk tarafından yüksek kabul görmektedir!

15 yıllık bölgedeki görevim sırasında Aksakallar şûrasının son başkanı olan; Türkiye’de üzülerek söyleyeyim ki Türk Edebiyat Vakfı Başkanı Ahmet Kabaklı gibi Türk edebiyat kitabını üniversitelerde okutulan bir kişinin yanında yıllarca yetişmiş ve kendini yüzlerce kitap okumuş biri gibi, Türk edebiyatının bizden iyi bilip şiirleriyle, Selçuklu Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi ile Çanakkale ve kurtuluş Savaşlarındaki kahramanlıkları ile her konuşmasında dile getirebilen Kafkasların yiğit insanı Türk dünyasının ve Azerbaycan’ın aksakallı Sadık Murtazayev’i 1993-2000’li yıllar arasında her toplantıda yaptığı konuşmalar ve yönlendirmeler ve açıklamalar halk nezdinde büyük bir itibar sağlıyordu.!

Bu itibar!

Aksakallar Şûrasının başkanı Sadık Murtazayev’in aldığı ilim, yazdığı kitaplar, hayatı, ailesi, yetiştirdiği insanlar ve millet nezdindeki kabulü ve duruyla çok alakadardır!

Kadim Türk kültüründe ve töresinde olan “Aksakal –Aksaçlı” ruhu Türklerin hem kadim dönem hem Selçuklu hem Osmanlı döneminde yerini muhafaza etmiş hilafet döneminde de Şeyhülislam makamı -Diyanet İşleri Başkanı-müftü vs. gibi makamlar ile bu telafi edilmek istenmişse de günümüzde toplum nezdinde  “Aksakal-Aksaçlı” gibi bugün maalesef kabul görmemektedir ..!

TDT, rahmetli Turgut Özal döneminde ilk kurulduğunda “Teşkilat ve organlarını hazırlayan birisi gibi” bu organların yanında bilhassa “Aksakallar Şûrasını” aktif olarak halkın üzerindeki tesiri noktasında Türk ve İslam dünyasındaki “Filistin meselesi” gibi toplumsal problemlerde öne çıkarak istifade edilmesi mutlaktır, elzemdir, kaçınılmazdır..!

Bu eksiklik acilen giderilmelidir..!

Devam edecek!

Ahmet Maranki İletişim: maranki@maranki.com

WhatsApp bilgi ve ihbar attı: 0530 200 00 96

 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.