18.09.2024 10:20:00

267

Prof. Dr. Ahmet MARANKİ

 

Türk Devletleri Teşkilatı-Ortak Türk Alfabesi!-1

 

Türk Akademisi, Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaştığını duyurdu.

Merkezi, Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Türk Akademisinden yapılan açıklamada, Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu işbirliğinde 9-11 Eylül tarihlerinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 3. toplantısının yapıldığı bildirildi.

Açıklamada; TDT üyesi ülkelerden oluşan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu üyelerinin katıldığı toplantının başarıyla tamamlandığına işaret edilerek, “Toplantının temel amacı, bu alanda edinilen bilgiler ve komisyonun 2 yıllık faaliyet deneyiminden yararlanarak Türk dilleri için ortak alfabe projesine ilişkin çalışmaları sonuçlandırmaktı” ifadeleri kullanıldı.

 

TURGUT ÖZAL’IN 1991 ORTAK 

TÜRK ALFABE PROJESİ..!

Turgut Özal’ın cumhurbaşkanlığı döneminde benim de içinde bulunduğum Ortak Türk alfabe projesi maalesef Sayın Cumhurbaşkanı’nın küresel güçler tarafından yok edilmesi sebebiyle planlı ve maksatlı olarak atıl bırakılmıştır..!

Türk’e, Türkçeye ve Türkiye’ye karşı dün olduğu gibi içimizdeki ihanet şebekeleri sebebiyle; Ortak Türk Alfabesi 33 yıl maksatlı eller tarafından atıl  bırakılmıştır!

Ortak Türkçe Alfabe (veya Birleşik Türkçe Alfabesi / Birleştirilmiş Türk Dilleri Abecesi) - Türk dillerindeki asal sesler esas alınarak ve aynı kaynaktan çıkanlar sınıflandırılarak tüm harflerin gösterildiği bir sistemdir. Henüz ortak bir biçime ulaşılamamış olmasına rağmen büyük oranda şekillenmiştir.

1991 yılında başlatılan ortak alfabe çalışmalarının ardından Türk Şûrası (Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk-Kardeşlik ve İş Birliği Kurultayı) tarafından 21-23 Mart 1993’te Antalya’da yapılan toplantıda Türkî Cumhuriyetlerin alfabelerine Q, X, W, Ň, Ä harflerinin eklenmesi ortak karar olarak kabul edilmiştir.

9-11 Eylül 2024 tarihlerinde Bakü’de yapılan toplantıda ilk olarak 1991’de bilim Turgut Özal’ın çok büyük gayretleri ile bir araya getirilen Adriyatik’ten Çin Seddi’ne Türk dünyası ortak elifba projesi

Toplantıdaki bilim adamları tarafından kabul edilmiştir!

“Bu özverili çalışmanın sonucunda, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşıldı. Önerilen alfabedeki her harf, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmektedir.”

 

YIL 2024-BEKLENEN TARİHİ 

AÇIKLAMA YAPILDI!

Türk Akademisi ve Türk Dil Kurumu olarak bu süreçteki değerli katkılarından dolayı Türk devletlerinin hükümetlerine ve komisyon üyelerine teşekkür edilen açıklamada, “İlgili tüm kurumlar, önerilen Ortak Türk Alfabesi›nin uygulanmasını etkin şekilde desteklemeye davet edilmektedir” ifadesine yer verildi.

 

ORTAK TÜRK ALFABESİ!

İSMAİL GASPIRALI:

DİLDE, FİKİRDE, İŞTE BİRLİK ..!

Ortak Türk Alfabesi, dil mirasımızın korunmasının yanında İsmail Gaspıralı’nın ‘Dilde, işte, fikirde birlik’ şuurunun gerçekleşmesi yolundaki en önemli adımdır!

Gaspıralı, yazının ve edebi birikiminin bir millet üzerindeki etkilerini iyi bilen bir mütefekkir ve dil müdafisiydi.

 ‹Dilde, işte, fikirde birlik› diyerek Türk topluluklarının birleşmesi için sonuna kadar mücadele etti. Onun hayali Doğu Türkistan ile İstanbul arasında bir dil köprüsü kurmak, edebi alanda birlik oluşmasını sağlamaktı. 

İsmail Gaspıralı›nın Türk dünyasını ortak bir edebi dil ve kimlik etrafında birleştirme hayalinin ilk adımı atılmıştır sıra imla ve ortak sözlüktedir!

 

ACİLEN İMLA BİRLİĞİ VE ORTAK

SÖZLÜK ÇALIŞMASINA BAŞLANMALIDIR!

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Genel Başkanı Ekrem Erdem, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerine uzlaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada;

Türkiye alfabesinin 29 harften 34 harfe çıkması, Türk dünyasındaki ortak kelimelerimizin Anadolu’da yeniden canlanmasını sağlayacaktır. Sözlüklerimiz yeniden yazılacak kelime varlığımız nihayet bütün zenginliğiyle ortaya çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Erdem, TDED olarak yıllardır farklı ortamlarda bu mücadeleyi verdiklerini aktararak, “Bundan sonra ise imla birliği ve ortak sözlük hazırlamamız elzemdir. Derneğimiz bu birleşmeye katkı sunmak için gayrette ve hazırdır.” değerlendirmesinde bulundu.

 

NURİ PAŞA!

KAFKAS İSLAM ORDUSU!

Enver ve Nuri paşaların ilk defa Azerbaycan Bakü’deki resmi görevim sırasında 1994 yılında kitaplaştırarak kayıt altına aldığımız Kafkas İslam Ordusu Harekâtı’nın orta Asya’daki Türk birliğini kurma çalışmaları hedeflenen noktaya da adım adım yaklaşılmaktadır!

 

Azerbaycan’ın 1918 yılı Kafkas İslam ordularının desteğiyle kurtuluşundan ve cumhuriyetin kuruluşundan 106 yıl sonra, yıldönümünde; Şehitlerimizi rahmetle anıyorum!

 

Turgut Özal’ın 1991 yılındaki ortak alfabe kararının girişiminden 23 yıl bekletilmesine rağmen Türk alfabesinin kararının alınması Kızılelma hedefimiz için  çok önemli bir adımdır!!

Adriyatik’ten Çin Seddi’ne Türk Dünyasına hayırlı olsun..!

 

WhatsApp bilgi ve ihbar hattı: 0530 200 00 96


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.