14.02.2022 10:06:29

729

Şengül YÜCEL

Taciz

Tacize uğrayanlar kendilerini koruyamadıkları, tacizi durduramadıkları, tekrar etmesine engel olamadıkları ya da haz aldıkları için kendilerini suçlayabilirler. Bu kendini suçlamalar yaşanan sıkıntıların aşılmasında ya da tekrar etmesinin engellenmesinde yardımcı olmaz.

Taciz Özgüveni Yıkar

Sınırlar ihlal edildiği ya da taciz eden kişi aşağıladığı için özgüven yıkılabilir. Tacize uğrayan kişinin kendini suçlamaları ve yoğun utanç hissetmesi de özgüvenini bozar. Kişi kendisini değersiz ve aşağılanmış hisseder. Bu süreç genellikle kişi ergenliğe erişip de başından geçenleri tam olarak anlamlandırmaya başladığında ortaya çıkar.

Taciz Yakın İlişkileri Zehirler

Taciz bir sınır ihlali olduğu için yakın ilişkilerde sorunlar oluşur. Yakın ilişkiler bir mücadeleye ve çatışmaya dönüşebilir. Taciz yüzünden, güven vermesi gereken yakın ilişkiler korku verici bir özellik kazanır.

Tacize uğramış kişi iç dünyasındaki zorlukları aşamadığında benzer durumları yaşamında tekrarlamaya başlayabilir. Böylelikle kendisini benzer durumların içine sokarak bunları aşmaya çalışabilir. Örneğin babasından dayak yemiş ve aşağılanmış bir kız çocuğu büyüdüğünde yine kendisine kötü davranan ve aşağılayan bir erkekle evlenebilir. Böylelikle kocası ile yaşadığı sorunlar sayesinde babası ile yaşadıklarını düşünmek zorunda kalmaz. Babası ile yaşadığı mücadeleyi kocası ile sürdürmeye devam eder.

Ben Neyim?

Taciz çocuğun ve ergenin kendisi ve kimliği hakkında sorgulamalara girmesine neden olur. Kendini yargılama ve değersiz görme, ilişkilerdeki yerini sorgulama, yaşamın anlamsız gelmesi gibi durumlar ortaya çıkar. Cinsel taciz yaşayanlar cinsel kimlikleri ile ilgili sorunlar yaşarlar. Hemcinsi tarafından tacize uğrayanlar “Ben eşcinsel mi oldum?” sorusuyla boğuşurlar. Karşı cins tarafından tacize uğrayanlar ise sevgililik ve evlilik ilişkilerinde sorunlar yaşarlar. Cinsel isteksizlik ya da aşırı istek, cinsel işlevle ilgili sorunlar, cinsel ilişkiden korkmak gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Tacizi Saklamak Sorunu Büyütür

Tacizler sır gibi saklanır. Bu sır bazen çok bastırılır, anımsanmaz ama gizlice etkisini sürdürür. Bazen anımsanır ve sürekli olarak düşünülür. Yakınlaşmalar ya da benzer durumlar hemen tacizi anımsatabilir. Taciz ile ilgili takıntılı düşünceler gelişebilir.

Çocukluklarında tacize uğramış kişiler sıklıkla bunu anlayamadıkları ya da anlatamadıkları için yalnız başlarına yorumlarlar. Bu yorumlara eklenen suçluluk, utanç, öfke, korku, çaresizlik gibi ağır duygular olayın büyüyen bir sorun haline gelmesini sağlayabilir.

Anlatmak Yaşadıklarınızı Yok Etmez Ama Yaşadıklarınızı Ve Kendinizi Nasıl Algıladığınızı Değiştirir!


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.