29.08.2015 15:43:29

Kemal Nurkan Nur

 
Şanlı Tarihimizin Muhteşem Zaferi

Türk milletinin askerlikle özleştiği herkes tarafından bilinmektedir. Askere, askerliğe ve askeri bayramlara sempatisi daha bir başkadır. Bunun temelleri ta Türk ordusunun kuruluş tarihi olarak kabul edilen Asya Hun İmparatoru Mete tarafından MÖ 209 yılında kurulan ilk orduya ve Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Ulu önder Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’E olan sevgiye dayanmaktadır.


30 Ağustos Zafer Bayramı ilk defa 1923 yılında Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş Ankara ve İzmir olmak üzere 5 ilimizde kutlanmıştır. Ancak resmi tatil ve bayram olara kabul edilmesi 1935’in Mayıs ayıdır.


Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp 30 Ağustosta, Dumlupınar’da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni (Büyük Taarruzu) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak Türk milleti için ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.


Türkiye Cumhuriyetinde devlet erkânı ve birçok vatandaş, Ankara'da Anıtkabir'i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal Atatürk'e, silâh arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Hemen, hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde çeşitli kutlamalar yapılır. 30 Ağustos günü, Türkiye'de resmî tatildir.
30 Ağustos, askerler içinse ayrı bir önem taşır. Her yıl askeri okullar bu tarihte mezuniyet verir. Tüm subay ve astsubayın rütbe değişiklikleri (bir üst rütbeye yükselmesi) de bu tarihte itibaren geçerli olur.


Büyük ATATÜRK’ÜN 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkesine bağlı olarak, bizlerde bu anlamlı günde saldırgan emeller gütmeden ülke bütünlüğü ve kardeşliğini ön plana çıkaralım. Bu cennet vatanımıza zarar vermek isteyen tüm resmi ve gayri resmi hainlere alet olmayalım. Ülkemize, Cumhuriyetimize ve Ulu önder ATATÜRKÜMÜZE sahip çıkalım. 30 Ağustos Zafer Bayramınız kutlu olsun.

Atatürk’ün Askeri
Emekli Astsubay Kemal Nurkan NUR 

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.