23.12.2016 20:00:39

Doç. Dr. Havva ALTUNÇUL

Saygıdeğer Yerel Haberim okurları, 2017 yılına yaklaştığımız şu günlerde, havalar iyiden iyiye soğumuş, ülkemizin büyük bir bölümü kar yağışı ile mücadele etmektedir. Hal böyle olunca, hastalıklar bizleri ziyadesi ile üzmekte bizlere sıkıntılar yaşatmaktadır. Bu nedenledir ki bizler de bu zor doğa karşısında tedbir almak be bağışıklık sistemimizi( İmmun sistem ) güçlendirmek ve vücut direncimizi korumak zorundayız. Bunün sizler ile bu amaca yönelik bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Şöyle ki, bunlatdan en önemlilerinden olan Demir (Fe): Özellikle kırmızı kan hücrelerinin yapısında, kaslarda, karaciğer ve omurilikte bulunur. Kan yapımında rolü vardır. En iyi Fe kaynakları; et, karaciğer, böbrek, yumurta, pekmez, kuru meyveler ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Yaşlılarda demir yetersizliği yaygın değildir. Demir yetersizliği anemisi söz konusu olduğunda, diyetle yetersiz demir alımından çok kan kaybı düşünülmelidir. Önerilen tüketim standartlarında yaşlı erkek ve kadının gereksinmesi aynıdır (10 mg/gün).
Kalsiyum ve Fosfor: Kalsiyum ve fosfor hücre içi ve dışındaki sıvıların dengede tutulması, kasların hareketi ve sinirlerin çalışması, kalsiyum kanın pıhtılaşması, fosfor, besin öğelerinin metabolizması için gerekli olan enzimlerin yapısında bulunduğundan hücrenin çalışması için gereklidir. Kalsiyum ve fosfor için en iyi kaynak süt ve süt ürünleridir. Yeşil yapraklı sebzeler, susam, fındık, kuru baklagiller, kuru meyveler ve tahıllarda da bulunur. Sütte bulunan laktoz ve C vitamini Ca emilimini kolaylaştırır. Ca'un kemiklerde depolanmasını sağlayan en önemli faktör D vitaminidir. Paratiroit hormonu kandaki Ca miktarını düzenler. Diyet kalsiyum düzeyi ile kemik yoğunluğu arasında kuvvetli pozitif ilişki vardır. Yaşlılıkta kemik yoğunluğunun korunması için yaşam boyu yeterli kalsiyum alımı önemlidir. Yaşla birlikte her iki cinste de kalsiyum emilimi azalmaktadır. Bu azalmanın başlıca sorumlusu D vitamini alımı ve aktivasyonundaki azalmadır. Yaşlılarda fosfor eksikliğine ise fazla oranda rastlanılmamaktadır.
Magnezyum: Kalsiyum ve fosforla beraber iskeletin yapısında bulunur. Kas ve vücut sıvılarında da yer alır. En çok, kuru baklagiller, tahıllar, ceviz, fındık, fıstıkta bulunur. Küçük çaplı çalışmalarda yaşlılarda magnezyum emiliminin gençlere oranla azaldığı bildirilmektedir.
Tüm bu bilgilerin ışığı altında bu ve benzeri hususlara dikkat etmemiz, daha sağlıklı ve huzurlu bir kış mevsime geçirmemize yardımcı olacaktır. Ancak unutmayalım ki, bunlara riayet etmemizin haricinde, zararlı alışkanlıklarımızdan da uzak durmamız gerekmektedir.
Sağlıklı, mutlu günler diliyor, saygılar sunuyorum.
                     VEHBİ ALTUNÇIL

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.