9.06.2017 01:44:12

Doç. Dr. Havva ALTUNÇUL

Değerli dostlar on bir ayın sultanı Ramazan ayını yaşadığımız bu günlerde bazı insanların din adına yapmaması gereken davranışlarda bulunduğunu üzülerek haberlerde izlemekteyim. Dinimiz iyi insan olmayı, hoş görülü olmayı emreder. Ayrıca Kuran-ı Kerim’de İslam dinini kabul etmeyenler için “onun dini ona senin ki sana” ifadesi ile Allah dinde zorlama olmayacağını gayet açık bir şekilde bildirmiştir. Tüm bu bilgilere rağmen bazı insanların oruç tutmayanlara karşı şiddet içeren davranışlarda bulunduğunu ne yazık ki duymaktayız. Lokantada yemek yiyen bir kişinin oruç tutmasına mani bir hastalığı olabilir yani dinen oruç tutması gerekmemektedir. Allah bu insanı mecbur tutmaz iken insanoğlu nasıl bu hakkı kendinde bulabiliyor. Hele bu insan bu tür baskılar nedeniyle yemek yiyip ilacını içmediği için zarar görürse bu baskıyı uygulayanlar sevap mı günah mı işlemiş olacaklar? Belki de kişi Müslüman değil ve kendini oruç tutmak zorunda hissetmiyor ya da dine inanmıyor ve oruç tutmuyor. Bu insanlara zorla oruç tuttursanız bile Allah katında geçerli olacak mı? Siz hakkınız olmadan başkasına baskı yaptığınız için sevap mı kazanacaksınız?
Değerli dostlar din adına bir eylem yapacak olanların eyleme geçmeden yapacaklarını iyi düşünmelidirler. Bu kadar hassas iseler önce dinlerini kendileri öğrenmelidirler ki hata yapmasınlar. Elbette oruç tutmayanların da daha duyarlı ve hassas davranmaları topluma ve inanlara saygının gereğidir. Yolda veya herkesin göreceği şekilde yemek yerine daha dikkat çekmeden yenebilir. Ancak lokantada yiyen insanlara saldırmanın hiçbir açıklaması yoktur. Kaldı ki oruç nefsi terbiye ise yiyenlere gösterilecek hoş görülü davranış veya görmemezlikten gelmek her halde dinimiz adına daha uygun bir davranış olacaktır. Her kesin dini kendine değerli dostlar. Bizler insan olduğumuzu ve insana yaraşır davranışlar sergilememiz gerektiğini hiç unutmamalıyız.
Hepinize hayırlı Ramazanlar dilerim.
Y.Doç.Dr. Havva Altunçul

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.