27.02.2017 11:32:40

Kadir ÖZEL

 Ev Almak İçin Artık şunu diyeceğiz bir oda almak istiyorum
Evet bu soruyu bir çok kişi ev alacak olan ev satacak olan kişiler hep kendi kendine veya tanıdığı emlakçılara soruyor bu ev fiyatları nereye kadar yükselir ev mi alalım  yoksa bir odamı alalım ?
Sizce bir evin maliyeti ne kadar dersiniz hiç merak edip bu soruyu kendimize veya inşaat firmasına sorduk mu ? sizce ne kadar öncelikle arsanın değerini çıkarırsak  ortalama m2 birim fiyatı bin Türk lirası en fazla bin beş yüz Türk lirası arasında değişiyor.
Peki 100 m2  2+1 bir evin değeri %35 arasa payı koyalım m2 1200 TL orta sınıf bir ev almayı düşünelim  120 bin TL  Evin değeri 42 bin TL arsanın değeri diyelim ki %25 inşaat firması kar payı koysun ve evin gerçek değeri ortaya çıkıyor 202 bin TL Peki nasıl oluyor da bu evin değeri 450 bin TL oluyor.
Artık şunu diyeceğiz bana  bir oda verir misiniz ? Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi fiyatlar o kadar çok yükseldiki artık ev almak hayal oldu bari ilk beş yıl bir oda alayım daha sonra ömrüm yeterse diğer odalarıda taksit taksit alırım. 
Hesaplarda bir yanlışlık yok peki inşaat firması ne diyor biz zarar ediyoruz. Nasıl bir hesaptır ki zarar ediyor bu inşaat firması sizce zarar mı ediyor aksine büyük karlar ediyor üstüne büyük rakamlar koyarak alım gücünü azaltıyor .
Son 10 yılda binlerce ev yapılıp satılıyor sürekli yukarı çıkıyor sektörden anlayan anlamayan hepsi olmuş bir gayrimenkul uzmanı ve yatırımcısı  bu iş bu kadar kolay mı sizce ? Bence bu kadar basit olmamalı birileri para kazansız diye bu konut fiyatlarını yukarı doğru yükseltim orta ve alt gelir gurubu ömür boyu bir ev almak için borç batağına sürüklemeden başka bir işe yaramaz ve bir zaman sonra ulaşılmayacak bir fiyat karşımıza çıkacak  bu konutu kim alacak diye bekleyeceğiz ve son 8 aydır yaptığımız gibi satışlar her ay düşüş gösteriyor satışlar düşüyor ama konut fiyatları ne yazık kı yerinde sayıyor  bu süreç 2017 haziranına kadar sürecek gibi görünüyor .
Şimdi ne olacak satan çok alan yok yabancı dediler bir rüzgar gibi geldi geçti alacakları konutları aldı baktılar bizi burada kandıran çok var fiyatlar bunların sayesinden çıktı bu yabacının yukarı çektiği fiyatı daha yukarı kim çıkaracak yeni bir yabancı rüzgarımı bence bu fiyatlar bu rakamlarda biraz beklemeye geçecek satan satacak alan alacak para döngüsü azalacak inşaat firmaları Tv kanallarını zengin edecek reklam payını artırarak neden mi dersiniz satan çok inşaat firması var ama bu yatırımları yapacak yabancı yok neden yabacı diyorum çünkü Türk vatandaşında yatımım yapacak ne hal kaldı ne mecal işte meydan yatım yapmak isteyen artık Arsa diyor . 
Emlakhaberi.com
Genel yayın Yönetmeni
Kadir Özel

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.