26.08.2023 12:01:00

Prof. Dr. İbrahim ÖZTEK

PROF. DR. İBRAHİM ÖZTEK

Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi

 

Dünya Tarihini Değiştiren Zaferler…

 

3

 

Türk tarihi nice 26 Ağustoslar ve zaferlerle doludur. Büyük Selçuklu Devletinin Hakanı Gazi Muhammed Alpaslan, 26 Ağustos 1071 tarihinde Bizans Kıralı Romen Diyojen’i Malazgirt Ovasında Meydan savaşı ile yenerek esir etti ve Anadolu’yu Türklere ebedi yurt kıldı. Mitolojik tarihi bir kenara bırakacak olursak, O tarihlerde de Anadolu Türklerle doluydu. Çaka Bey Ege ve Akdeniz’de hakim güçlerin donanmalarına kök söktürüyordu.

26 Ağustos 1922 ise; dünyanın en büyük son Türk İmparatorluğunu ortadan kaldırmış, yurdumuzu işgal etmiş, dört yıl boyunca ırz namus şeref ve haysiyetimize kastetmiş, yedi düvel denilen tüm düşmanlara karşı başlatılan Büyük Taarruz günüdür.

Alpaslan beyaz atı üstünde, kefenim diye tarif ettiği beyaz giysileri ile “ben şehadet şerbetini içmeye gidiyorum" dediğinde ardından kırk bin Gazi yürüdü. Zaferden sonra;  “Size öyle bir vatan aldım ki, ebediyen sizin olacaktır” diyordu. 

Peygamberimizin ismini taşıyan bir diğer Hakan Gazi Mustafa Kemal’de Al atı üstünde; “Her karış vatan toprağı kanlarımızla sulanmadıkça kurtuluş yoktur, ya istiklal ya ölüm” diyerek, muhteşem emrini verdi: “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir ileri”. Büyük Zaferle düşman kuvvetlerinin komutanını esir almış ve yurdu tüm düşmanlardan temizledikten sonra: “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar payidar muzaffer kalacaktır” diyordu. 

Türk milletinin kahramanları aynı genlerden gelmektedir. Bize kutsal miraslar bırakmışlardır. Görevimiz bu miraslara sahip çıkmak ve şanlı tarihimizin şanlı sayfalarını çoğaltmaktır.

ZAFER HAFTAMIZ KUTLU OLSUN. 

 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.