16.09.2024 09:30:00

292

Önder GÜZELARSLAN

 

ÇALIŞINCA OLUYOR…

 

Yazıma başlık olarak seçtiğim cümle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kullandığı bir slogan. Çalışınca olmayacak şey yok. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yıllardır bu slogan çerçevesinde birçok güzel işe imza attı ve atmaya da devam ediyor. Kocaeli hepimizin de bildiği gibi Marmara Bölgesi’nin her geçen gün daha da büyüyüp gelişen bir sanayi ve turizm kenti. İstanbul’dan sonra ülkemiz sanayisinin büyük bir kısmını bünyesinde bulunduran bu il turizm yönüyle de dikkat çekmektedir. Marmara Denizi’ne kıyısı olan bu ilimizde ilk göze çarpan turizm etkinliği hiç şüphesiz dağ, orman ve tabiat güzelliği gelmektedir. Bu anlamda da en önemli noktalardan biri kış aylarında kayak merkezi olarak birçok kişinin ziyaret ettiği Kartepe akla gelmektedir.

 

Şu an büyükşehir belediye başkanı olan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden okul arkadaşım Doç. Dr. Tahir Büyükakın uzun yıllar belediye de genel sekreter yardımcılığı ve genel sekreter olarak görev yapmış ve belediyenin birçok hizmetinde imzası olan birisi.  

Kocaeli yol güzergahında olunca da çok sık gittiğim bir yer. Belki birçoğumuz da bu ile gitmiştir. Bu yazımda size belediyenin harika bir hizmetinden bahsedeceğim. ÖNDER’in 21. İmam Hatipler Kurultayı süresince 3 gün boyunca bulunduğum Kocaeli de muhteşem bir hizmet olarak gördüğüm ayrıca şehrin turizmine ciddi katkı sunacak olan teleferikten size bahsedeceğim. Yarım asırlık bir rüya gerçekleştirilmiş ve sadece Kocaeli’ye değil ülkemize katkı sunacak muhteşem bir hizmet ortaya konmuş.

 

Kocaeli’deki muhteşem manzara eşliğinde süzüle süzüle giden teleferik hakkında bilgi vermeden önce kısaca teleferiğin tarihine bir bakış atalım. 

 

Dünya da ilk teleferik tasarımı Hırvat Polymath Fausto Veranzio tarafından tasarlanmış ve ilk teleferik 1644 yılında Gdańsk'ta Adam Wiebe tarafından inşa edilmiştir. Yük taşımacılığı için yapılan bu teleferik henüz o dönemde çelik halatlar icat edilmediği için atlar yardımı ile çekilmiştir. Aradan 230 yıl geçtikten sonra 1860’lı yıllarda madencilik sistemleri için Hodgson ve Andrew Smith Hallidie tarafından demir tel kablolar kullanılarak teleferik sistemi geliştirilmiştir. Bugünkü anlamda Teleferik ile ilk yolcu taşıma işlemi 1929’da Almanya’da Freiburg ile Schavn Island Dağı arasında gerçekleşmiştir.  Dünyanın en uzun teleferik hattı ise yaklaşık 10 km. uzunluktaki Bolivya’nın başkenti La Paz’da bulunmaktadır. Ancak bu teleferik diğerlerinin aksine turistik amaçlı değil, banliyo sakinlerinin şehre ulaşması için kullanılmaktadır.  

 

Ülkemizde ise ilk teleferik hattı 29 Ekim 1963’te Uludağ’da kullanılmıştır. Bursa’da bulunan bu teleferik hattı Teferrüç İstasyonu sırasıyla Sarıalan ve Kurbağa Kaya’ya ulaşmaktadır. Kabinlerde ortalama 40 kişi taşınmaktadır. Ülkemizde yapılan ikinci Teleferik hattı ise İzmir’in Balçova ilçesinde 1974 yılında yapılmıştır. Sonrasında uzun bir zaman bakım için kapalı kalan Teleferik hattı 2015 yılında yenilenen hali ile tekrar kullanıma açılmıştır.

 

Bu bilgilerden sonra gelelim Kocaeli’deki teleferiğe. Kocaeli’nin yarım asırlık hayali olan Kartepe Teleferik hattı Derbent İstasyonu'ndan başlayarak 4.7 km. yol kat ederek Kartepe Kuzuyayla Tabiat Parkı'nda son bulmaktadır. İlk defa bu kadar uzun bir teleferik yolculuğu yaparak deneyimlediğim ve muhteşem Kocaeli, İzmit Körfezi, Sapanca Gölü ve tabiatın inanılmaz güzelliğine şahitlik ettiğim teleferik hattı, gidiş dönüş toplam 9 bin 736 metre uzunluğunda ve yükseklikleri 32 ila 45 metre arasında değişen 16 adet direk kullanılarak yapılmıştır. Kocaeli Kartepe teleferiği bu yönüyle Türkiye’de en yüksek direklere sahip teleferik hattı olma özelliğini taşımaktadır.  Kocaeli Kartepe Teleferiğinde kabinlere 10 kişi binebiliyor. Ancak biz rahat edelim diye 8 kişi bindik. Yükseklik fobisi olmayanlar için muhteşem bir deneyim ve keyifli bir manzara seyretme imkânı sunuyor insana. Kartepe Teleferiği 331 rakımlı Derbent istasyonundan hareket ettikten sonra tabiatın eşsiz güzelliğini gözler önüne sunarak yavaş yavaş yükselerek 1421 rakımlı Kuzuyayla Tabiat parkına sizi ulaştırıyor. Bu iki istasyon arasındaki yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor. 20 dakikanın 10. Dakikasından sonra manzara insanı büyülüyor. Sapanca Gölü bütün güzelliği ile önünüzde. Rengarenk ağaçlarla kaplı dağların duruşu ise tarifi mümkün dolmayan bir manzara sunuyor teleferik yolcularına. Kartepe Teleferiği yolcularına İzmit Körfezi ve Sapanca Gölü’nü aynı anda izlettirerek Samandağları’nın zirvesine ulaştırmaktadır. Turizm açısından Derbent ve Kartepe Kuzuyayla Tabiat Parkı arasında yaz kış işleyen bir cazibe merkezi olacak olan teleferik saatte bin beş yüz yolcu taşıyabilecek kapasitededir.  

 

Kartepe Teleferiği özelde Kocaeli turizmine genelde de ülke turizmine çok ciddi katkı sunacak bir projedir. Böylesine anlamlı bir projeyi Kocaeli’ye kazandıran Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ı ve ekibini yürekten kutluyorum. Ülkemizin birçok noktasında buna benzer hizmetleri görmeyi arzuluyoruz. Demek ki neymiş; “Çalışınca Oluyor.”


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.