11.05.2017 17:46:36

Doç. Dr. Havva ALTUNÇUL

 Değerli okurlarım 10 Mayıs Çarşamba akşamını 11 Mayıs Perşembe gününe bağlayan gece Berat (Beraat) Kandili idrak edeceğiz. Berat kelimesi; aklanma, borçtan, ceza veya sorumluluktan kurtulma manasına gelmektedir. Berat Kandili Allah'ın kullarına bağışlanma, kapılarını sonuna kadar açtığı; müminlerin dualarını kabul ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı gecedir.

Berat kelimesinin aslı ''Berâettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak'' demektir. İslamiyet için çok önemli olan bu gecede benim duam insanların bencillik, riya ve nankörlükten kurtulması, barış ve huzura kavuşmasıdır.

Tüm kalbimle inanıyorum ki bu gece insanların çoğu benim duamın bir benzerini yapacaklardır. Ancak bunun yeterli olmadığının da sanırım hepimiz bilincindeyiz. Çünkü Allah insanoğluna sana akıl verdim kullan demiştir. Oturup her şeyin en iyi ve uygun olanın Allah tarafından bize verileceğini düşünerek beklemek kolaycılık olur sanırım. Madem bu dünyaya bir sınavdan geçmek için gönderildik, o halde sınava hazırlanmak gerekir. Hiçbir hazırlık yapmadan sınav kazanılamaz. Sanırım bizler için sınava hazırlığın başlangıç noktası insan olmayı, insanlık değerlerini öğrenmek ve uygulamak olacaktır. Bunu başardığımız gün insanın yüksek ego ve hırsları sonucu ortaya çıkan savaşlarda bitecektir. Bir taraftan Allahtan af dilemek diğer taraftan şiddet kullanmak, öldürmek taktir edersiniz ki büyük bir çelişkidir. Bununda ötesinde insanoğlunun samimiyetsizliğidir.

Tüm dinler insana iyi olmayı öğütlerken, ne yazık ki her gün haberlerde akrabalarını, arkadaşlarını ya da hiç tanımadığı, neden öldürdüğünü bilmediği, insanların şiddet dolu hikayelerini dinliyoruz. Buradan tüm insanlara sesleniyorum bu geçe af dileyin ve barışa, huzura nasıl katkı sağlayabileceğini, şiddetten nasıl uzak durabileceğinizi düşünün. Toplum olarak bir yol bulmak zorundayız.

Berat Kandiliniz kutlu olsun.

Y.Doç.Dr. Havva Altunçul

 

 

 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.