31.10.2023 14:55:00

Rüzgar Büyüktankaya

 

    CENAZE EVİ..!

 

 

Sevgili dostlar  "ağlamakla gülmek kardeştir" derlerdi de inanmazdım nasıl yani insan o acının içindeyken ağlıyorken nasıl kahkahalara bürünebilir ...?

 

     Oluyor işte merhumu toprağa verdikten sonra konu komşu eşraf toplanıyor evde haydiiii helvalar kavrulmaya başlanıyor dısardan tablet yemekler geliyor helva yetmiyor birde yanına tulumba tatlısı söyleniyor bazen tavuk pilav bazen meşhur lahmacunumuz olmaz tabi komşunun cenaze evinden daha iyi olması gerekir düşüncesiyle özenli hazırlanan yemek ve çaylar lakin bu arada hem helvaya okurken hemde merhumun yaşarken yaşadıkları konuşulmaya başlanıyor.

 

 

       Bu konuşmalar arasında "helvayı iyi karıştır şekerine dikkat et merhumda hiç helva yapamazdı" deniyor .Merhumun şimdi malı mülkü ne olacak ,kaç çocuğu vardı bunlara ne düşecek, bir çocuğuyla da arası açıktı hiç sevmezdi gibi başladımı dedikodular. Bununla kalsa iyi "helvayı iyi yapta bizim oğlana da götüreceğim pek sever "diyenler "kızım ben çay içmem bana bir kahve yapıver "diyenler mi dersin "aaaah merhumun şu masa örtüsünü hep beğenmişimdir istedimde vermedi biraz cimriydi "diyenler "kızım benim kızada bir tabak hazırlayıp getiriver" diyenler helva kavrulurken ağlamak yerini kahkahalar alıyor gülmeye başlıyor cenaze evi komik durumlar geliyor akıllarına. "Kızım makyajını biraz sil ayıp oluyor, kızım biraz üzgün görün burası cenaze evi pilavda tuzlu olmuş tavuğu da az eeeeh rahmetli biraz cimriydi ya çocuklarına da geçmiş bu durum "diye gidiyor merhumun evindeki taziye ye gelen komşuları eşrafı anlatıyorda anlatıyor." Bilmem belki bizede evden bir hatıra düşer sorsammı acaba cimri bunlar bize bir çöp vermezler" diyen taziye evi sakinleri pilavı beğenmez çaya bahane bulur kimi kahve içmek ister kimi su taziye evimi beş çayımı bende bilemedim herşey ne kadar değişti değilmi...……? 

    

 

       Taziye evi merhumdan sonra beş çayı ağırlayan yüzü gulen insanlarla dolup taşıyor .Gülsemmi ağlasam mı ölenin arkasından yemekler çaylar helvalar kahveler  bu taziye evimi yoksa restoranmı.....?

 

 

Gel gelelim biri varki taziye evinde namaz kılmak ister.Hemen en güzel tülbent ve seccade verilir . Kadın namaz kılarken merhumun yatak odasını tercih eder namaz kılarken kimin aklına gelir merhumun pek toz almayı sevmediği yatakların altının toz olduğu namaz kılan ablamız merhumun yatak altlarını kontrol eder hala tozlumu diye. Bakarki hala tozlu düşünür kendi kendine "meğer ne boş şeylere takılmışım  merhumun gittiği yer şimdi daha tozlu" der .

 

 

Ablamızın aklına bekar oğluna kız bakmak gelir . Cenaze evinde kız bakılırmı valla bakılır böyle zeki ablalarımız varken bakılır .

 

 

 

Hele konu altın olunca takılarını takıp gelen taziye evindekilerin takılarıda konuşulur .Altının gramından tutun kaç TL lik altın taktığı da konuşulur .Bazen gülen mimikleriyle birilerini güldüren misafirler ağlamaktan çok gülmeyi tercih eder .Neydi cenaze evleri günümüzde ne oldu sizde hoşgeldiniz cenaze evine .

 


TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.