18.03.2014 13:35:32

İbrahim Özoral

Osmanlı ordusu her savaşta çeşitli muharebeler yapmıştır. Birinci Dünya Savaşında değişik cephelerde savaşmış  bunların en önemlisi Çanakkale’dir. Bu dünyada harp karakterine başarı ile icabet edilen  müstesna bir savaştır.Bir yanda dünyanın ikiye ayrılmış müttefiklerinin Almanya Osmanlı karşılarında İngiltere, Fransa, Avusturya  ve Yeni Zellanda ‘dır. Birinci Cihan Savaşının en ateşli günlerinde Mister ÇORÇİL ‘in dediği gibi  çok iyi hazırlanmış dünyanın en iyi ordularına karşı miili mücadele ruhu ile savaşan Mehmetçik Çanakkale Savaşlarında en vurucu silahlara karşılık yerinde silahı yerin'e mermisi bitince süngüsü ile karşılık vermişler düşmana Çanakkaleyi geçilmez kılmışlardır.
Çanakkale Boğazına fitursuzca girmeye çalışan güçlü donanma gemileri 18 Mart 1915 günü Türk topçu bataryaları düşmanını şaşırtan büyük bir zafer kazanmıştır.Bu savaş on bir ay süren kanlı bir savaştır.İlk anlarda Alman Mareşal'inin yanlış idaresi ve görüşü  su üstünde karşılayalım sözlerine düşmanın karaya çıkmasını kolaylaştıran uygulamayı yapmak istemiştir.Düşmanın denize dökülmesini önlemiştir.Albay Halil Sami’nin yiğitliği kurmaylık bilgisi olması  Alman maraşalini ikaz ederek tedbir alıp Mehmetçiği yönlendirmesi büyük bir  yenilgiden kurtarmıştır. İşkal fikrinin tek ismi Mister Çorçil 18 Mart Günü İngiliz-Fransız Donanmasını Türk Donanmasının karanlıkta gizlice boğazın çeşitli yerlerine 18 mayını dökmesi savaşın seyrini değiştirmiştir sözü dillerde hatıra kalmıştır. 
Seyit Onbaşı iki yüz yirmi beş kiloluk mermiyi tek başına Ya Allah diyerek sırtlamış topun ağzına sürerek attığı atışla düşman zırhlısının sulara gömülmesini sağlamıştır. 25 Nisan 1915 Arı Burnu Cephesin'de saat: 11:00 de Mehmetçiklerin başına geçen Mustafa Kemal olmasaydı düşman Arı burnundan vurarak Seddül Bahir  Cephesini arkadan cevirip Çanakkale’yi bile ele geçirebilecekti. Bir kıyamet  yaşanıyordu karşıda çok kuvvetli bir ordu silah ve cephane bolluğu vardı. Mehmetçik  tüfeği ile süngüsü. 
Fakat! öyle bir komutan vardıki başlarında bu Mustafa Kemal'den başkası değildi. Mehmetçik aldığı emir ile vatanın her karış toprağını kanları ile şehitlik mertebesine ererek canlarını feda etmişlerdir. Başta Mustafa Kemal Albay Halil Sami, Albay Şefikler, cemil conklar , Yarbay Hüseyin Avniler,  Fahrettin Atalaylar, Albay Sabahattin Adiller,  Yarbay Hafız Kadriler, Binbaşı Mahmut Sabriler , Binbaşı Halis Beyler,  Üsteğmen Arifler Yedek  Subaylar  isimleri şad olmuş Yahya Çavuşlar, Osmanlar ,Aliler, Hasanlar, Mustafalar, Ahmetler bilerce isimsiz kahramanlar şehitlik mertebesine ererek bu Çanakkale Destanını Dünyaya duyurmuşlardır. Düşman birliklerini arkalarına bakmadan  kaçırmışlardır. Bu savaşı Çanakkale'de şehitlikte yatan binlerce vatan evlatlarına borçluyuz. Dualarımız ilelebet onlarla. Bundan sonra yapacaklarımız ise tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının birlik beraberlik içerisinde aynı fikirlerde olduğunu Dünyaya duyurmaktır.        
                                                                                     
 SAYGILARIMLA. 
Çanakkale Şehitlerine
Dalgalandırdın şanlı bayrağını Çanakkale semalarında.
Kutsal yurdundur senin o  topraklar.
Kanlarıyla can vermişti yüce atalar!
Nameleri gelir Tarihçe kulağına...
İşiterek göğsün kabarır  sen atanın eşisin,
Yıllardır dillerden silinmeyen kişisin.
Sabrınla imanınla asaletinle bütünsün!
Şimdi rahat uyu şehidim! Çanakkale topraklarında...
Kanınla topraklar yoğrulmuştu senin,
Zaferlerin semalarda uçuyordu senin,
Şanın Tarih sayfalarında sesinse esen rüzgarlarda.
Vatanın her karış toprağında senden izler var şehidim...
Seni saygı ile selamlar hürmet ederim.
Çünkü bunu bir vazife addederim...
Varlığımsın kanımsın hükmen canımsın.
İsmin tarih sayfalarından silinmeyecek Türk evladısın!...
Yazan Bestekar Şair
İbrahim ÖZORAL

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.