Bu aylar, Müslümanların manevi hasad zamanlarıdır. Özellikle bu aylarda yapılan samimi dualar ve ibadetler, Yüce Allah tarafından kabul edilir. Zira Yüce Allah, 'Siz bana dua edin ki, ben sizin dualarınızı kabul edeyim,” (Mü'min Suresi, [40-60] buyurmuştur.
Bu ayların içinde ilk gelen Regaib Gecesi olmak üzere bütün bu mübarek geceleri ihya edelim, Fakirleri sevindirelim. Her türlü günahtan temizlenmeye çalışıp Allah'tan af dileyelim. Haram ve zararlı şeylerden uzaklaşmaya, aralarımızda varsa çekişmeleri, kırgınlıkları gidermeye gayret edelim. Aramızda barışın ve kardeşliğin temellerini güçlendirelim. Müslümanlara her türlü düşmanlıktan, bela ve musibetten, akan kan ve gözyaşından bir an önce kurtulmaları için dualar edelim.
Peygamber Efendimiz (s.a.v), “Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri dönmez. Bu geceler; Receb’in ilk Cuma gecesi, Şaban’ın onbeşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan Bayramı gecesi ve Kurban Bayramı gecesidir.
Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor; “Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü (Muharrem, Zilkade, Zilhicce ve Recep ayları) haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyiniz.”
Değerli Dostlar; Yüce Rabbimiz böyle mübarek gün ve gecelerde yapılacak ibadetlerimize çok büyük mükâfatlar vaat etmiştir. Hz Peygamber’de bu mübarek zaman diliminin önemini anlatmak için; 'Recep Allah'ın. Şaban benim. Ramazan ise ümmetimin ayıdır.” buyurmuştur.
Bu günleri iyi değerlendirmek gerekir. Geçmişte yapmış olduğumuz bazı hataları ve günahları bırakmak için çok güzel bir fırsat olduğunu bilmeliyiz ve geçmişimizin bir muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle kendimizi hazırlamalıyız.
Regaip, Miraç, Beraat ve Kadir gecelerinin birer inci tanesi gibi içerisine serpiştirildiği, bizimde üç aylar diye isimlendirdiğimiz bu kutlu zaman dilimini; namaz, oruç, sadaka ve zekâtlarla ve bol bol dua ve istiğfar ederek bu manevi iklimden azami derecede istifade etmeye çalışmalıyız. Zira Peygamber Efendimizde üç aylar girdiği zaman şöyle dua ederdi. “Allahım Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazana kavuştur.”
Regaip gecesine has bir ibadet bulunmasa da, bu gecede mü’minler bol bol tövbe ve istiğfar etmeli, kaza ve nafile namazları kılmalı, Kur’an-ı Kerim okumalı ve dinlemeli, Peygamber Efendimize salat ve selam getirmeli, kendilerine, ailelerine, Müslümanlara ve bütün insanlığa çokça dua etmelidir.
Bu duygu ve düşüncelerle üç aylar ve Regaib Kandilinizi tebrik eder, bu günlerin milletimizin ve İslam âleminin birlik ve dirliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederim…