6.08.2013 09:57:07

İbrahim Hakkı Damat

'Ağaç, yaş iken eğilir.' Atasözü
Milletimiz ve devletimiz için çok önemli; ama ihmal edilmiş bir alan var: Çizgi filmler!!!  2023 için çabalarımızı çeşitlendirmemiz gerektiği üzerinde durmuştuk. Bence bu alan, sorun çözme kabiliyeti kazanmış bireylerle yolumuza devam edebilmemiz açısından oldukça mühim bir konumda bulunmaktadır. 

Evet, sorun çözme yeteneği gelişmiş çocuklara ve gençlere sahip olmanın metotlarından birisi çizgi filmlerden geçiyor. Şöyle ki, günümüzde ülkemizde seyrettirilen çizgi filmlere baktığınızda bir problemle karşılaşıldığında o problemi sihirlerle veya olağandışı güçlere dayanarak çözen bir sürü çizgi karaktere rastlarsınız. 

Genel olarak bu tür çizgi filmlerde sorunun çözümü için derinlemesine düşünme, ekip çalışması, analiz, sentez, sabırlı olma gibi durumları göremezsiniz Onun yerine büyülü güçleri olan birileri çıkıverir, elindeki şişelerdeki maddeleri birbirine katar, maske takar, pelerinine sarılır, canavara, robota dönüşür, perileri çağırır ve mevcut sorun şak diye çözülür! Kahramanın etrafındaki  kişilerin görevi de sadece seyretmek ve hayranlık duymaktan ibaret kalır. 

İşte problem de tam burada başlamaktadır. Çocuklarımızın bilinçaltına daha küçükken bir meseleyle karşı karşıya kaldıklarında onunla mücadele etmek yerine sihir bekleme alışkanlığı kazandırılıyor. Birileri, giderek sayıları azalan çocuklarımızı yaş iken sorunlar karşısında beceriksizliğin kabulü yönünde eğiyor. Evlatlarımızı çözüm üretmekten aciz, büyü bekleyen insanlar olarak yetiştirmek istiyor! Bu durum milletimizin dünya üzerinde söz sahibi olabilmesi açısından tehlikeli bir durumdur. 

Kaldı ki, elimizden geleni yapmış olsak bile ehl-i kitap da dahil olmak üzere inancımız gereği Allah'a tevekkül etmek gibi bir gerçek de vardır. Lakin izletilen çizgi filmlerin en yerlisinde bile çözülmesi gereken bir sorunda gerekeni yaptıktan sonra Allah'tan yardım dileyen bir karaktere rastlanmamaktadır.  

İçinde yaşadığımız çağda çocukları televizyondan koparmak mümkün değildir. Vaka şu ki, ebeveynler; gerek ödül olarak,  gerek işleri olduğunda çocukların oyalanması ve gerekse baştan savma niyetiyle en masum yöntem olarak çizgi filmlerin izlenmesini teşvik etmektedirler. Bunu kontrol etmek mümkün değildir; fakat izletilen çizgi filmlerdeki karakterlerin verdiği mesajları kontrol etmek mümkündür. 

2023 Vizyonu'na ulaşabilmemizi hızlandırmak için sorunları beynine güvenerek çözmeye çalışan, bunun için ter dökülmesi, gerektiğinde ekip çalışması, araştırma yapılması gerektiğini bilen, insan olmanın vermiş olduğu kısıtlılıklarımızın bulunduğunu ve bunun normal bir durum olduğunu, her geçen gün kendimizi yenileyerek ve planlama yaparak daha iyiye ulaşabileceğimizi özümseten çizgi karakterlere ve daha küçükken bunu alışkanlık edinerek büyüyen çocuklara muhtacız. 

Ülke olarak bunu rahatlıkla yapabilecek imkanlara sahibiz. Konu stratejiktir, uygulaması kolay, maliyeti az, getirisi paha biçilemez derecededir.

Ramazan Bayramınız kutlu olsun.    

TÜM YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.